رییسجمهور با انتقاد از نحوه سرمایهگذاری سالیان اخیر درآمدهای ارزی کشور ،از آن به عنوان فرصتی طلایی یاد کرد که توجه به آن از سوی دولتمردان قبلی میتوانست به احیای حوزه کشاورزی بیانجامد، اما عکس آن اتفاق افتاد.
به گزارش خبرنگار ایسنا حسن روحانی در چهارمین کنگره سراسری خانه کشاورز در جمع تلاشگران و فعالین حوزه کشاورزی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته بهترین شرایط درآمد ارزی را داشتیم و سالانه حدود 100 میلیارد دلار از درآمد ارزی برخوردار بودیم با طرح این پرسش که این پولها کجا سرمایهگذاری شده است؟ اظهار کرد: چطور در این فرصت طلایی نتوانستیم بخشهای مختلف بخصوص حوزه کشاورزی را احیا کنیم و در همین دوره است که آبهای زیرزمینی افت میکند، زمین شور و شورتر میشود، دریاچه ارومیهی زیبا خشک میشود و زایندهرود زیبا به خشک رودی تبدیل میشود و دیگر نگویم از هامون و کارونش.
روحانی در آغاز این مراسم با بیان اینکه ای کاش در کنار تقدیر از پیشکسوتان فعال و تلاشگر حوزه کشاورزی از چند نفر از بانوان زحمتکش این عرصه هم تقدیر میشد، گفت: در سراسر کشور در بخشهای مختلف کشاورزی خانمها بار سنگینی را بر دوش داشته و دارند، پس به همه خانمهایی که در عرصه کشاورزی تلاش میکنند خدا قوت و دست مریضات میگویم.
وی با بیان اینکه دیدار با مردان و زنانی که در صحنه امنیت غذایی کشور و اقتدار این مرز و بوم تلاش میکنند، برای رییسجمهور منتخب مردم یک افتخار است، خاطرنشان کرد: خیلی با فضای کشاورزی بیگانه نیستم و روستازاده هستم و در دوران تحصیلیام در نوجوانی در دبستان گاهی کار کشاورزی هم کردهام پس اگر دست پینه بسته افتخار است، که همینطور است، من هم در سن 10 سالگی در فصل تابستان به خاطر کار کشاورزی دستهایم پینه بسته بود.
رییسجمهور با بیان اینکه کشاورزی دنیای خود را دارد و شاید سود کار در این حوزه در مقایسه با بخشهای دیگر کمتر باشد، اما افتخار آن بسیار بیشتر است، تصریح کرد: در کشاورزی سر و کار با طبیعت است.
روحانی در ادامه به آیهای از قرآن اشاره کرد و گفت: در این آیه از قرآن به قدرتی که بذر را میرویاند و رویش بذرها از ناحیه اوست اشاره میشود پس بذر را کشاورز میافشاند اما رویش بذر به دست حق است و با اراده اوست.
وی با بیان این که زارع کلمه زیبایی است از نامهای خداوند، افزود: خدا خود را زارع میداند و زارع واقعی اوست و کشاورزان وسیله زارعت را آماده میکنند، البته این وزارتخانه در قدیم فلاحت و زراعت نام داشت که کم کم الفاظی که بوی دینی بیشتری داشتند به دلیل فارسی کردن عوض شدند، اما به هر حال کشاورزی مایه مباهات و افتخار برای همه دستاندرکاران این بخش مهم است که هم در توسعه کشور و هم امنیت ملی کشور تاثیرگذار است.
رییسجمهور با اشاره به اینکه کم و بیش از مشکلات کشاورزی و معضلات زیادی که کشاورزان ما با آن دست به گربیان هستند باخبرم، گفت: بزرگترین سرمایه نه فقط برای کشاورزان بلکه برای یک ملت و کشور، آب و خاک است چون آب مایه حیات و خاک سرزمینی است که روی آن زندگی میکنیم و همه رویشها و تولدها در این پهنه اتفاق میافتد.
روحانی با اشاره به اهمیت مساله حراست از خاک، تصریح کرد: شاید در نظر بعضی خاک ناچیزترین شی در زندگی باشد، اما برای اینکه خاک به دست آید صدها و گاهی میلیونها سال باید تحولات پشت سر هم رخ دهد تا خاک آماده در اختیار ما قرار گیرد.
وی با تاکید بر اینکه با خاک آماده برای کشت بیرحمانه رفتار شده است، خاطرنشان کرد: آنگاه که به فکر مسکن و شهرسازی، ساخت و ساز جاده، پل و هرگونه تغییر و تحولی روی زمین بودیم کمتر فکر میکردیم که جای مناسب کار را پیاده کنیم و زمین آماده کشاورزی را تبدیل به محل سکونت نسازیم پس کمتر فکر کردیم که جایگاه شهر را به درستی انتخاب کنیم پس باغات و درختان ناجوانمردانه تخریب شدند و این تاسفی است که جبران آن سالیان دراز به طول میانجامد.
رییسجمهور با اشاره به اینکه ما از لحاظ آب در مضیقه هستیم، اظهار کرد: کشور ما به لحاظ بارندگی جزء سرزمینهای پرآب نیسیت و با بارندگی متوسط 240 میتوانیم جزء کشورهای خشک باشیم پس باید قدر قطره قطره آب، حیات این سرزمین را بدانیم و برای قدردانی از آب نیازمند تدبیر و برنامهریزی و سرمایه هستیم.
روحانی با اشاره به اینکه در حال حاضر سرمایه حرف هیچ کس را گوش نمیکند و به دنبال واژه سود است آن هم سود توام با امنیت پایدار، افزود: سرمایه توصیه هیچ کس را گوش نمیکند و همچون آهویی به دنبال جایگاه سود میگردد پس اینجا مداخله دولت لازم است.
وی با اشاره به اینکه گاهی ممکن است بخش خصوصی به دلایلی حاضر نباشد همه سرمایهی خود را سرمایهگذاری کند، گفت: در کنار دولت، تشکلها باید به صحنه آیند و دست به دست هم دهند و خیرین که در صحنههای مورد نیاز یک ملت با سود کم اما با اعتقاد به برکت آن به صحنه میآیند وارد عمل شوند چون خیرین فقط مدرسهساز و مسجدساز نیستند.
رییسجمهور با اشاره به اینکه بخش کشاورزی نه تنها غذای مردم را تامین میکند، بلکه موجب استمرار حیات جامعه است، اظهار کرد: هر روز از دسترنج کشاورزان قدردانی میکنیم و هر بار که در کنار سفره غذا مینشینیم و در پایان الحمدالله رب العالمین میگوییم و در واقع حمد خدا را به جا میآوریم در دل سپاس میگوییم ، همه آنهایی که سفره ما را رنگین کردهاند، این سفره را میشود از دسترنج دیگر ملتها هم رنگین کرد، اما دیگر افتخاری نیست چون فقط شکم سیر میشود اما روح و جان غذایی نمیگیرد.
وی با بیان اینکه افتخاری وجود ندارد که سفره ما سرزمین کشاورزی دیگران را آباد کند، گفت: از آمریکای لاتین گرفته تا شمال آفریقا، اروپا و آسیای دور آثاری از زر و زراعتشان در سفره ایرانی کم و بیش یافت میشود و آیا این برای ما افتخار است؟ کشوری که در سالهای گذشته بهترین درآمد ارزی را داشته است چطور نتوانسته از این فرصت طلایی در بخشهای مختلف استفاده کند و به ویژه در زمینه احیای بخش کشاورزی از آن بهره بگیرد.
ستیز با طبیعت، ستیز با خودمان است
رییسجمهور با بیان اینکه باید از طبیعت استفاده کنیم چون ستیز با طبیعت، ستیز با خودمان است، افزود: باید از مرتع استفاده کنیم چون ستیز با مرتع یعنی نابودی خاک و کمبود آب.
روحانی توضیح داد: وقتی زمین خشک شود و جنگلها از بین برود ابری که با چشمهای تیزبین از آسمان عبور میکند در سرزمین خشک متوقف نخواهد شد و عبور میکند و آنجا که سبزه و درخت میبیند، میایستد و از گریه شوق میبارد.
دولت زمانی که مسئولیت را بر عهده گرفت با آمار و ارقام دهشتناکی مواجه شد
وی با تاکید بر اینکه با طبیعت ستیز نکنیم و از طبیعت منصفانه استفاده کنیم، تصریح کرد: دولت زمانی که مسئولیت را بر عهده گرفته است با آمار و ارقام دهشتناکی مواجه شده است و از اولین عزیزانی که آمار را با او مرور کردم آقای دکتر کلانتری بود که زحمات زیادی برای بخش کشاورزی کشیدند و انشاءالله خواهند کشید. همچنین با آقای مهندس حجتی صحبتهایی داشتم البته اول که به ایشان گفتم بیایید کمی ناز میکرد و افراد دیگری را معرفی میکرد و میگفت دوره ما گذشته است و جوانترها باید بیایند.
رییسجمهور با اشاره به اینکه از روزهای اولیه آمارهای نگرانکننده دریافت میکردیم، توضیح داد: یک بخش میگفت سیزده میلیون تن گندم تولید کردیم، بخش دوم میگفت باید 7/5 میلیون تن گندم وارد کنیم و بخش سوم میگفت کل نیاز ما 10/5 میلیون تن است.
به گزارش ایسنا، روحانی در ادامه به شوخی گفت وقتی دیدم ریاضی من کفایت نمیکند تا این عددها را حل و فصل کنم بررسیهای لازم را انجام دادیم و دیدیم باید بیش از هفت میلیون تن گندم وارد کنیم آن هم در شرایطی که نفت و کشتیرانی ما تحریم است و نقل و انتقالات بانکی مصیبتهای خاص خود را دارد، اما نه تنها گندم، بلکه بسیاری نهادهها در این بخش باید وارد شوند وگرنه بخش زراعی و دامی، باغات و شیلات با مشکلات بسیار مواجه خواهند بود.
وی با اشاره به اینکه برای احیای کشاورزی و رونق آن از اول پاییز نیاز به کود داشتیم و در گذشته برای این مساله قدمی برداشته نشده است، گفت: دیدیم اگر کشاورز بتواند با قوت قلب برای کشاورزی برنامهریزی کند باید از پاییز قیمت تضمین شده محصولاتش را بداند پس دولت در تمام این زمینهها توجه جدی خود را آغاز کرد.
رییسجمهور با اشاره به بدهیهای حوزه کود، گفت: گفته میشود 1300 میلیارد تومان بدهی از گذشته داریم و دیدیم دولت گذشته الحمدالله ارثهای خوبی برای ما گذاشته است.
روحانی با اشاره به اینکه برای اعلام قیمتهای تضمینی، برای رفع بدهی به کشاورزان و تامین کود اقدامات خوبی انجام شده است، تصریح کرد: از جمله اقداماتی که در وزارت کشاورزی انجام شده است تصویب و اعلام به موقع قیمتهای تضمینی محصولات استراتژیک در 24 قلم به ویژه گندم، اختصاص 200 میلیارد تومان به بیمه محصولات کشاورزی مازاد بر بیمه مصوب 150 میلیارد تومانی، تامین کودهای شیمیایی کشت و پاییزه کشاورزان با خط اعتباری 500 میلیون دلاری از طریق بانک مرکزی، تامین 300 هزار تن کود فسفاته که از خارج خرید شده است و 80 هزار تن آن در حال توزیع است و ... بوده است.
وی با اشاره به اینکه در بخش کشاورزی رسالتهایی بر دوش دولت است، گفت: این دولت است که میتواند با واردات نابجا برای کشاورزان مشکل درست کند و یا با واردات بجا و نیازمندیهای کشاورزان، کشاورزی را توسعه دهد و باید اعتبارات لازم ارزی و ریالی را برای حمایت از کشاورزان آماده کند.
رییسجمهور افزود: دولت است که باید بار بخش تحقیقات کشاورزی و حوزه آموزش و دانشکده کشاورزی و تربیت افراد متخصص را بر دوش بکشد و تسهیلات لازم برای ورود ماشینآلات مدرن را آماده کند.
روحانی با اشاره به اینکه کشاورزی ما باید مکانیزه شود چون کشاورزی سنتی در شرایط فعلی جهان قدرت رقابت ندارد، خاطرنشان کرد: هدف نیست که در کشاورزی فقط نیازمندی خود را تامین کنیم، بلکه باید بازار صادرات هم داشته باشیم و باید کشورهای هدف را فتح کنیم .این صحبت رییسجمهور با سر دادن شعار روحانی روحانی تشکر از سوی حاضرین مورد تایید قرار گرفت.
روحانی نیز در پاسخ گفت: ما باید از شما تشکر کنیم که در این سالهای سخت با همه مشکلات بخش کشاورزی، مواد غذایی کشور را تامین کردید، گرچه شرایط ما به گونهای نیست که ما نیازمندیمان را خودمان تامین کنیم و از صددرصد کمتر از 50 درصد یعنی حدود 44 درصد را میتوانیم تامین کنیم و بقیه را وارد میکنیم. البته نمیگویم در تمام محصولات باید صددرصد خودکفا باشیم و چیزی را وارد نکنیم.
وی خاطرنشان کرد: همت، ایثار و فداکاری و حضور شما در انتخابات نشان داد کشاورزان و روستاییان ما در صحنه سیاسی و آگاهی سیاسی نه تنها از شهرهای کلان، بلکه از مرز کشور هم اطلاعاتشان کمتر نیست پس کشاورز آگاه و بیدار، هوشیار، سیاسی و صاحبنظر کار و رسالت بزرگی را بر دوش دارد و از همین جا دولت به شما به عنوان نمایندگانی از کل بخش کشاورزی ایران اعلام میکند که همه توان را برای احیای کشاورزی به عنوان رسالت و وظیفه ملی انجام خواهد داد و قدم به قدم مشکلات را برمیداریم.
روحانی با بیان اینکه مشکلات گذشته و مشکلات موجود اصلا ما را ناامید و مایوس نمیکند، تصریح کرد: باید کار بیشتر، تلاش، انسجام و وحدت بیشتر داشته باشیم و همه دست به دست هم دهیم تا کشاورزی پررونق کشور را به یادگار گذاریم و دل ملت ایران را خوشحال کنیم.
رییسجمهور در پایان با بیان اینکه در مقابل همه شما کشاورزان عزیز و زحمتکش که با اقتدار و قدرت در روزهای سخت برای انجام رسالتتان پایداری کردید، سر تواضع فرود میآورم و برای شما آرزوی موفقیت میکنم، گفت: امیدوارم آسمان هم به ما کمک کند و در سال زراعی جاری خداوند رحمت خود را به ما نازل کند تا بتوانیم سال پررونق در بخش کشاورزی داشته باشیم.
به گزارش ایسنا، در پایان صحبتهای رییسجمهور عدهای شعار "ساختمان شیشهای حق مسلم ماست" را سر دادند که این شعار اشاره داشت به ساختمان قبلی وزارت کشاورزی که رییسجمهور در پاسخ به آنها گفت چشم انشاءالله.
کلمات کلیدی: